Za početak proizvodnje potrebno 100.000 KM

Bez autora
Mar 29 2011

U Fabrici alatnih mašina (FAM) "Jelšingrad" Banjaluka u stečaju, čiji je kupac Vlada RS, može da se pokrene proizvodnja uz minimalnu finansijsku podršku od 100.000 KM, dok je za kompletnu revitalizaciju ovog preduzeća neophodno obezbijediti milion KM. Proizvodnja u "Jelšingradu" može se pokrenuti pod uslovom da se registruje novo privredno društvo i da se obezbijede osnovna inicijalna sredstva. Zbog hipotekarnih problema, Vlada RS još ne može da preuzme imovinu preduzeća, te zbog nedostatka novca još nije moguće pokrenuti proizvodnju u ovom preduzeću. Zaključenje stečaja u "Jelšingradu" potrebno je da se namire povjerioci, unovči imovina i podijele sredstva.

Za početak proizvodnje potrebno 100.000 KMU Fabrici alatnih mašina (FAM) "Jelšingrad" Banjaluka u stečaju, čiji je kupac Vlada RS, može da se pokrene proizvodnja uz minimalnu finansijsku podršku od 100.000 KM, dok je za kompletnu revitalizaciju ovog preduzeća neophodno obezbijediti milion KM.

Rekao je to juče predstavnik Vlade RS u vezi sa stečajnim postupkom u "Jelšingradu" Mirko Danilović poslije sastanka bivših radnika ovog preduzeća, javila je Srna.

- Proizvodnja u "Jelšingradu" može se pokrenuti pod uslovom da se registruje novo privredno društvo i da se obezbijede osnovna inicijalna sredstva - rekao je Danilović.

Stečajni upravnik u "Jelšingradu" Aleksa Nježić rekao je da, zbog hipotekarnih problema, Vlada RS još ne može da preuzme imovinu preduzeća, te da zbog nedostatka novca još nije moguće pokrenuti proizvodnju u ovom preduzeću. On je rekao da je za zaključenje stečaja u "Jelšingradu" potrebno da se namire povjerioci, unovči imovina i podijele sredstva.

- Trenutno možemo da podijelimo 900.000 KM, dok je 2,7 miliona KM rezervisano zbog hipotekarnih tužbi koje su podnesene u stečaju - naglasio je Nježić.

Predstavnik bivših radnika FAM "Jelšingrad" Nedo Nikodinović istakao je da je proizvodnja u ovom preduzeću spremna i da mora započeti.

- Želimo da se u "Jelšingradu" ponovo krene sa proizvodnjom. Trenutno nema većih prepreka za pokretanje proizvodnje u ovom preduzeću, izuzev davanja određene "finansijske injekcije" - kazao je Nikodinović.

On je rekao da FAM "Jelšingrad" već ima ugovoren posao sa jednim njemačkim kupcem, na kojem bi bilo angažovano oko 50 radnika.

On je naveo da je u vrijeme otvaranja stečaja u "Jelšingradu" na evidenciji zaposlenih bilo 700 radnika, dok je stvarno radilo njih 300. Prije rata ova fabrika je zapošljavala 2.200 radnika. Vlada RS je 14. oktobra prošle godine za oko 8,2 miliona KM kupila cjelokupnu imovinu FAM "Jelšingrad", na drugoj ponovljenoj licitaciji u Okružnom privrednom sudu Banjaluka.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik